+380443314029, +380676483293

Історія полімерної глини

Історія полімерної глини

Полімерна глина – відносно новий матеріал для творчості. Він впевнено тримає перші позиції по популярності. Все завдяки зручності у використанні та широкому спектрі способів використання. «Бабусею» полімерної глини називають Кеті Круз. Вона була відомим майстром по виготовленню ляльок. Спершу вона виготовляла їх з тканини, та з ростом виробництва почала пошук нового матеріалу, який би легко піддавався формуванню. Естафету підхопила її дочка Софі Ребіндер-Круз, яку в сім’ї звали Фіфі. Саме вона в 1954 році створює перший набор пластичного матеріалу, який міг випускатися у промислових масштабах. А називався він FIMOIK. FI – перші дві літери її сімейного призвістка. МО – від німецького modelling clay (паста для моделювання), ІК – останні літери улюбленої техніки Софі, мозаїки. В 1966 році назва була змінена на FIMO. Під якою матеріал випускається і досі. В 70-ті роки глину почали імпортувати в США. З’явилися й інші виробники, які змінювали та покращували властивості матеріалу: Лиммо (Limmo) – в Аргентині в кінці 1950-х; «Формелло» (Formello) і «Моделло» (Modello); поліформ (polyform), який був розроблений в 1960-х роках для виробничих цілей, але став популяним під назвою скальп/ Полиформ (Sculpey/Polyform); Френдлі Клей (FriendlyClay) від компанії «АМАКО» (АМАСО) в 1993 році; Премо (Premo), розробниками якої в 1994 р. стало подружжя Сегал. 

З часом полімерна глина все більше набувала популярності. Її використовували не лише в дитячій творчості і скульптури, а й у створенні справжніх мистецьких шедеврів, предметів побуту та навіть промисловості. Серед митців, які працюють з полімерною глиною досить багато відомих імен. До них можна віднести Донну Като. Вона створює дивовижні речі з полімерної глини, а ще є автором багатьох книг.

Кетлін Дастін – дивовижний дизайнер, кераміст. З полімерною глиною працює з 50-х років. У нас найвідомішими є її сумочки з полімерної глини. 

Беттіна Уелкер – графічний дизайнер та дизайнер ювелірних виробів.

Неможливо не згадати Джона Андерсона. Напевно ніхто не справляється з полімерною глиною так віртуозно, як цей скульптор. Він створює свої роботи методом, яким стародавні майстри створювали мозаїки.

Лінді Хаунані (Lindly Haunani) має більш ніж двадцятирічний досвід роботи як викладач ліплен-ня з полімерної глини. Вона є одним з членів-засновників національної гільдії Полімерної глини.

Джулі Екес (Julie Eakes) створює дивовижні мозаїчні прикраси та картини.

Це лише деякі з майстрів, які переважно використовують полімерну глину. Окрім того чимало художників, скульпторів, лялькарів включають цей матеріал в свої роботи. Тож, підводячи підсумки, можна сказати, що полімерна глина давно вийшла за межі матеріалу для дитячої творчості і розваг. Вона є способом творення мистецтва.