+380443314029, +380676483293

Національний заповідник "Какаду"

Національний заповідник "Какаду"

Національний парк Какаду – найбільший національний парк Австралії. Це природний, етнологічний і археологічний заповідник у північній частині зеленого континенту. Його площа становить 20 000 км2. Парк протяжністю 200 км з півночі на південь і 100 км із заходу на схід має чіткі кордони, створені самою природою. Заповідна зона входить до Списку об’єктів усесвітньої спадщини, що охороняються ЮНЕСКО.

Історія парку

Хоч назва парку співзвучна з назвою папуг, та це тільки збіг. Пернаті красені тут ні до чого. Своє ймення парк отримав через неправильне вимовляння європейцями назви мови, якою спілкувалося плем’я аборигенів, що проживає на цій території. Їхня мова називалася Gagadju (ґаґаджу), але європейське вухо почуло «какаду». Це слово дало назву місцевості, а пізніше й Національному парку.

Аборигени населяли цю територію ще  40 тисяч років тому. Їхня культура вже в той час була досить розвиненою і самобутньою. За легендою, люди з’явилися в парку Какаду ще в «часи сновидінь» (період створення світу), коли із земних надр вийшли наші прабатьки, які, поблукавши світом, занурились у скелі, залишивши на поверхні лише свої відбитки. Аборигени впевнені, що душі предків досі живуть у південній частині заповідника, тому попереджають туристів, аби ті ступали обережно й не будили сплячих богів.

У середині XIX століття прибулі місіонери сильно вплинули на корінних жителів. На межі ХІХ–ХХ століть у цій частині Австралії почався промисловий ріст і посилився негативний тиск на аборигенів. Кількість місцевих жителів парку Какаду різко скорочувалася, до 1970-х років їх залишилося близько 150 осіб, і тільки в такій критичній ситуації почалася боротьба аборигенів за споконвічні землі.

У результаті в 1979 році влада країни створила національний парк. Керують парком спільно громада аборигенів і влада Австралії. Нині тут мешкають і працюють близько 500 представників місцевого населення, прямих нащадків племен, що проживали на цій території тисячі років тому. Вони проводять екскурсії, показують особливості парку, демонструють свої самобутні вироби та звичаї, які не змінюються століттями.

Ландшафт

Особливість Національного парку Какаду полягає в тому, що його природа залишилася первозданною, ніби тут ніколи не ступала нога людини. Територія парку – це велике плато, оточене прямовисними скелями заввишки до 400–500 метрів, що обрамлюють заповідник, немов захищаючи його від руйнівних вітрів і чужих очей. Всю територію покриває велика водна мережа. На півночі рівнина обривається біля моря.

Розмаїття рельєфу й ландшафту дивує: тут є тропічні ліси, болота, савани, великі річки й водоспади. Південна та східна частини парку – гірські ділянки, покриті лісом. Під час випадання сезонних дощів із верхнього плоскогір’я стікає дуже багато води, яка місцями утворює заворожливі водоспади. Вони користуються особливою популярністю. Один з них – це Jim Jim Falls. Він падає з висоти приблизно 200 метрів, а біля його підніжжя можна купатися. У воді багато риби, і вона не боїться підпливати до людей. Проте шлях до водоспаду нелегкий: 60 км по ґрунтовій дорозі, а потім іще 10 км по невеликих річках. У посу-ху потік води вичерпується і залишається тільки невеликий струмочок. Але під час сезону дощів мальовничі водоспади знову тішать око.

Рослинний і тваринний світ

Флора австралійського парку дуже багата: тут нараховують понад 1700 видів рослин. У кожній частині парку своя екосистема. Для території Кам’яної Країни, наприклад, характерна здебільшого скельна рослинність, оскільки тут бувають високі температури й затяжні посухи, які змінюються сезоном дощів. У вологих ущелинах, де переважає прохолода, ростуть мусонні ліси, що складаються переважно з великих баньянів. У парку Какаду ростуть і унікальні рослини, наприклад евкаліпт koolpinensis, а в болотах легко виживають хінні дерева. Низинні болота вкриті лісами, в яких росте паперове дерево.

Тваринний світ Какаду також різноманітний. У парку зареєстровано 280 видів птахів, 117 видів рептилій, 77 різновидів прісноводних риб, 1000 видів комах і 60 видів ссавців. Тут мешкають традиційні сумчасті, які активні вночі, але валабі й кенгуру (їх тут 8 видів) легко побачити і в денний час. Серед поширених мешканців парку – дикі собаки динго, чорні валару (гірські кенгуру), крапчасті сумчасті куниці, великі сумчасті щури, коричневі бандикути.

Ріки, які перетинають рівнини, – це справжній пташиний рай. Безліч видів птахів з’являються тут під час посухи, серед них – чорношиїй лелека й напівлапчастий гусак. Насінням і плодами, яких вдосталь у лісах, харчуються птахи медососи і фруктові голуби. У нижньому ярусі лісу, в опалому листі, будують гнізда смітні кури.

У парку багато пітонів, варанів, геконів. Самих тільки жаб тут 22 види, серед них: жаба-бик, мармурова жаба, зелена деревна жаба.

У водоймах живуть і прісноводні, і гігантські морські гребінчасті крокодили. Перші мешкають у прісній воді й харчуються переважно рибою, вони безпечні для людини. А гребінчасті крокодили – це найбільші рептилії світу, які можуть жити як у прісній, так і в солоній воді. У довжину вони сягають 6 м. Ці крокодили надзвичайно небезпечні й наводять жах на всіх мешканців і відвідувачів парку.

На тлі буйної зеленої рослинності виділяються світло-коричневі термітники 6–8 метрів заввишки. Терміти будують свої домівки зі слини, землі й подрібненого дерева. Ці споруди міцністю не поступаються цеглі.

Скельний живопис

У багатьох скельних печерах збереглись унікальні зображення, створені 18–19 тисяч років тому. Малюнки печер Ubirr, Nourlangie і Nanguluwur визнані видатними зразками скельного живопису аборигенів Австралії, вони є головною пам’яткою парку.

Із цих зображень можна довідатися про життя корінного населення. Цікавий «рентгенівський стиль» є самобутньою особливістю малюнків: художники передавали не тільки зовнішній вигляд людей і тварин, а й внутрішні органи. Найбільше зображень ілюструють легендарну історію створення світу Духами Предків. На деяких малюнках показані таємничі релігійні церемонії, на інших – процес полювання, причому зображення тварин були яскравими, помітними, художники перебільшували їхню красу й силу, щоб гарантувати успішне полювання тому, хто зіткнувся з духом намальованої тварини.

Екстремальні розваги

Подорож Національним парком Какаду подарує шанувальникам екстремального туризму можливість спробувати себе в рафтингу, трекінгу й каякінгу. Для гостей заповідника організовують сафарітури, велосипедні прогулянки й піші походи.