+380443314029, +380676483293

Петриківський розпис

Петриківський розпис

Авторка – Олена Корнієнко

Сьогодні петриківське декоративно-орнаментальне мистецтво відоме далеко за межами України. А зародилося воно на зламі XIX–XX ст. на Дніпропетровщині. Назва походить від села Петриківка. Свій початок розпис бере з традиції хатнього стінопису. В селі Петриківка за звичаєм розписували хати квітковими візерунками. Малювали майстри пензлями з котячої шерсті, підручними матеріалами та навіть овочами й пальцями. Фарби розводили молоком і яйцем, щоб були яскраві та довговічні. Їх виготовляли із натуральних компонентів: трав, квітів, овочів і глини. Зараз для розпису використовують акварель (для паперу), гуаш, акрил, темперу, олійні фарби.

Визначальними рисами розпису, що відрізняють його від подібних видів малярства (наприклад, українського опішнянського, російського хохломського та ін.) є техніка виконання, візерунки та кольори.

Щоб навчитися петриківському розпису, візьміть цупкий папір (краще вчитися ставити мазки на папері), фарби, кілька натуральних пензликів, склянку для води, палітру, м’який олівець (М, 2М). Пензлики беріть різної товщини, головне, щоб при намоканні у них був тоненький кінчик, також знадобляться різні підручні матеріали: ватні палички, зубочистки і т. д.

Спочатку треба навчитися робити базові елементи. Для цього візьміть цупкий папір, олівець, лінійку та пензлик.


Основний елемент «петриківки» – «зернятко». Для початку проведіть олівцем з лінійкою вертикальну лінію. Повністю вмочіть пензлик у фарбу (вона не повинна текти) та піднесіть його перпендикулярно до лінії. Обережно притисніть спочатку кінчик пензлика, а потім всю його поверхню – отримаєте мазок каплеподібної форми. Потренуйтеся робити ще такі мазочки (фото 1). Так само зробіть і перехідний мазок: пензлик вмочіть спочатку у одну фарбу, а потім кінчик – у іншу (фото 2).

«Вусик зернятка» робіть так само, але під кутом до вертикальної лінії (фото 3).

«Криве зернятко»: кінчик пензлика опустіть біля вертикальної лінії. Витягайте угору тонку лінію вусика, злегка повертаючи пензлик вправо чи вліво (фото 4).


«Зернятко з гострим кінчиком» виконується схоже до «зернятка», але вкінці виконання пензлик поступово припіднімайте, відриваючи від паперу лише тоді, коли його торкатиметься тільки кінчик інструмента (фото 5).

«Травичка» та «колосок». Кінчиком пензлика проведіть тонку лінію. По обидва боки виконайте мазки «вусик зернятка». Мазок накладайте від лінії назовні. Намагайтеся робити так, щоб елементи були на рівній відстані один від одного. При цьому можна чергувати більші та менші мазки. «Колосок» виконують так само, але мазок накладається із зовнішнього боку до лінії (фото 6, 7).

Тепер спробуйте пов’язати вивчені елементи у стрічковий орнамент. У ньому будуть використовуватися пуп’янки та стебельця. Пуп’янок складається з «кривих зерняток» різного розміру. Починайте малювати його з центрального, найменшого елемента. Потім крок за кроком додайте і інші три шари. При цьому овальні кінці мазка повинні стикатися. Другим кольором коротшими мазками домалюйте чашолисток (зелені листочки під пуп’янком). Стебельце виконуйте мазком «зернятко з гострим кінчиком». Його необхідно робити вузьким та довгим за допомогою тоншого пензля. Біля стебельця домалюйте листочки «кривим зернятком».

Потренуйтеся, щоб мазки виходили легко та однаковими за розміром.