+380443314029, +380676483293

Руда бешкетниця

Руда бешкетниця

Гризуни здавна вважаються одними з найпопулярніших домашніх улюбленців, адже вони невеликого розміру й не надто складні в догляді. Хом'ячки, щурі, морські свинки, кролики та миші давно поселилися в кімнатах багатьох дітей і дорослих. Однак цими тваринками варіанти улюбленців-гризунів не обмежуються, адже зараз як домашнього улюбленця можна завести… білочку!

Так, так, саме ця тваринка може наповнити ваше життя активністю й радістю.

У природних умовах білки мешкають у лісах, лісостепових зонах, міських парках, садах і скверах. Там вони знаходять дерево з дуплом або самостійно роблять собі гніздо. Матеріалом для такого «будиночка» є гілки, які всередині білочка, як справжня господиня, вистилає корою. Тому і вдома потрібно створити умови, максимально наближені до природних, саме тоді тваринка радуватиме вас і не страждатиме сама. 

Білки – досить екзотичні домашні улюбленці, не кожен зможе з ними впоратися. Дуже цікаво спостерігати за поведінкою цього звірятка. Білка граціозна, вона швидко й легко вилазить нагору, обережно долаючи різні перешкоди. Ці тварини довірливі, допитливі. Якщо ви візьмете в руки якісь ласощі та станете пригощати свою домашню вихованку, вона із задоволенням сяде на ваші долоні й буде гризти запропоноване частування. Однак не слід брати білку в руки насильно, проти її волі, бо тоді вона може вкусити.

На відміну від деяких інших тварин, активність яких припадає на нічний час доби, домашні білки не шумітимуть у цей час, оскільки вони не сплять удень.

Характер білок, порівняно з іншими тваринами, цілком передбачуваний, але навіть при цьому в них бувають свої особливості. Наприклад, особливості пересування. Ця тварина не бігає, вона стрибає й намагається майже постійно залізти вгору. Звички й інстинкти у них такі. Після кожного білчиного променаду може знадобитися генеральне прибирання. Якщо тварина любить підніматися по дерев'яній поверхні, то в результаті меблі в будинку можуть постраждати. 

Утримання білки вдома та її харчування

Найкращий варіант для утримання білки вдома – клітка або ж навіть вольєр. На відміну від хом'ячка, білці потрібна величезна площа для активного руху та здорового життя. Оптимальний варіант клітки для білки, враховуючи її розміри, – це 150 сантиметрів у довжину, ширину й висоту. Будиночок повинен займати не більше 1/3 простору клітини, інші 2/3 мають бути вільними для ігор і розваг. Можна зробити й більшу клітку та поділити її на поверхи. Звірятко тільки подякує.

У клітці обов'язково мають бути будиночок, де тваринка відпочиватиме, бігове колесо, поїлка й годівниця. Не забудьте також про товсту гілку, адже в білок протягом усього життя ростуть зуби і їй потрібно їх сточувати. Підлогу в клітці вистеліть тирсовим наповнювачем, а зверху прикрийте сіном.

Оптимальна частота прибирань у клітці – 2–3 рази на тиждень, так і жодного запаху від тваринки не буде. Якщо білка недостатньо ручна, під час прибирання клітки її необхідно відсаджувати в «чергову» клітку, можна невеликих розмірів. Якщо ж звір повністю ручний, його можна відпустити погуляти по квартирі. Тільки стежте за тим, щоб лісова пустунка не наробила біди: не погризла дроти або не порвала шпалери, штори. 

У природі білка влітку харчується грибами, горіхами, ягодами, дикими яблуками, бруньками кущів і дерев. Взимку ласує своїми запасами, які заготовлює упродовж літа й осені. Також вона їсть насіння сосни, ялини, гризе молоді пагони дерев. У свій раціон білка може включати яйця й навіть пташенят, ящірок і дрібних гризунів.

Домашні ж білки будуть із задоволенням ласувати лісовими горіхами, а також волоськими, кедровими, земляними. Не відмовиться звірятко й від бананів, груш, яблук. Можна іноді давати сухофрукти. Бруньками дерев, жолудями теж пригощайте.

Крім цього, тваринкам необхідні зернові. Включайте в раціон овес, який є для них найкращим зерновим кормом. Можна додавати в меню білки трохи розвареного гороху, особливо така їжа корисна молодняку, який стає від неї вгодованим і міцним.

Чого не можна давати білці, так це мигдалю, смажених, солоних, копчених і солодких продуктів. Одним словом, харчування з «людського» столу категорично забороняється. Це може зашкодити здоров'ю тварини і стати причиною її хвороб або ж призвести до летального результату. 

Перегодовувати цього гризуна також не варто, оптимальний режим годівлі – двічі на день. Слідкуйте також за тим, щоб у гризуна постійно була свіжа чиста вода.

Білки – дуже охайні тварини, тому вони не їстимуть із брудної годівниці, не питимуть воду, яка простояла тривалий час. Особливого догляду білка не вимагає. Її не треба стригти, купати. Тварина сама підтримує себе в чистоті. Правда, сильно линяє 1 раз на рік, у цей період клітку доведеться прибирати частіше. Найважливіше, що повинні забезпечити господарі білці, – чистоту клітки, збалансований раціон харчування й комфортний простір для проживання. Якщо з якихось причин один із цих пунктів ви гарантувати не можете – краще відмовтеся від ідеї заводити у своєму будинку такого вихованця. При правильному догляді тварина може прожити у вашому домі до 10 років, тоді як в умовах дикої природи білки рідко доживають до 4 років.

Найлегше приручити білку, якщо вона потрапить до вас іще маленькою, дорослі білки майже не перевиховуються. А якщо до вас потрапила доросла білка з дикої природи – краще її випустити на волю. Найлегше купити малючка у спеціалізованому розпліднику. Інколи білченя можна знайти й у природі, адже вони активні й можуть випасти з гнізда.