+380443314029, +380676483293

Символіка української вишивки

Символіка української вишивки

Якими різноманітними є сучасні вишиванки: однотонні та різнобарвні, вишиті квітами та геометричними візерунками… Проте чи знаємо ми, що за узори насправді прикрашають наш одяг, якими древніми є їхні основи, що вони означають і чому мають саме такий вигляд?

Яка сакральна геометрія захована у скарбах бабусиних скринь? Це ж не просто кола, ромби, гілки та спіралі, ці фігури створені десятки століть тому як унікальні символи. У часи, коли наші предки володіли магічним зв'язком зі світом природи: рослинами, тваринами, небесними світилами. Символами Сонця, Землі, Всесвіту, Роду вони малювали свою долю, відтворюючи їх на полотні, виписуючи таємничі древні знаки як заклинання, як обереги, як коди.

Дослідники розповідають, що в давні часи процес вишивання можна було назвати ритуалом – за нього брались у визначені дні, із чистими світлими думками, закла-даючи позитивну енергію у свою роботу.

Цікаво, що тоді жінки не копіювали чужі узори, не відшивали їх з інших виробів чи схем. Їхні роботи були індивідуальними. Жінка володіла «мовою» орнаментального письма, де через кольори, лінії, візерунки створювала абсолютно унікальну річ, закодовану на добру долю для себе чи рідної людини. А от відшити чужий узор для сорочки, наприклад, означало взяти на себе чужу долю. 

Характерна ознака стародавньої вишивки – її лаконічна довершеність. Тут нема нічого зайвого, кожна деталь не випадкова. Узори вишивок – це особливі письмена.

Тлумачення рослинних орнаментів

Троянда – древній мотив, який символізує оновлення й безперервність руху сонця.

Виноградні грона уособлюють радість, пов'язану зі створенням сім'ї. Орнамент виноград символізує життєву ниву, де чоловік виконує роль сіяча, а жінка є берегинею, яка ростить і плекає родовід.

Мак з давніх-давен захищав людей і худобу від усякого зла, саме тому ця крихка й ніжна квітка часто «селилася» на сорочках. Мак служив також символом народної пам'яті, скорботи, любові й суму за загиблими.

Лілія – це таємниця зародження життя, знак непорочності, чарівності, чистоти й невинності. Дуже часто в орнаменті її зображення доповнюють хрестом, благословляючи молодят на створення дружної родини. Якщо над квіткою зображена роса, то це означає запліднення.

Дуб і калина належать до символів, які найчастіше зображуються на дівочих і юнацьких вишиванках.  

Хміль – молодіжний символ, за значенням дуже схожий на виноград. Він несе енергетику розвитку й любові. Орнаментами з хмелю наші предки прикрашали весільні (чоловічі) сорочки та рушники.

Берегиня – загадкова й таємнича квітка, що містить у собі материнську силу. Вона повністю відображає суть створення Всесвіту й зародження життя, уособлює Дерево життя. 

Значення геометричних орнаментів

(восьмикутні зірки різного кольору) – це життєдайна трійця, що часто доповнюється ромбічними символами, які втілюють родючість Матері-Землі, рясно засіяної та добре зігрітої сонцем.

Зірки символізують давнє уявлення про структуру Сонячної системи і Всесвіту, яке вирізнялося певною впорядкованістю та гармонійністю.

Ромб із перетинками має значення поля, земельної ділянки.

Коло – знак Сонця й символ гармонії.

Хвилясті лінії – водойми, джерела, вода.

Різноманітні варіації меандрових мотивів означають добробут, ситість, небесне благословення, довголіття, продовження життя і т. д.

Тлумачення зооморфних орнаментів

Пава завжди зображується в парі й означає молодість і розквіт сил. Поважних і красивих пав, або жар-птиць, навіть сьогодні вишивають на весільних рушниках. Вони ніби випромінюють енергію сонця й життя, благословляючи молодят на сімейне щастя.

Солов’я й зозулю дуже часто вишивають на рушниках дівчат, які ще не знайшли свою пару.

Голубки та яскраві півні є характерними символами весільного рушника. В орнаменті ці птахи розташовані таким чином, щоб їхні голівки були повернуті одна до одної. Якщо ж вони тримають у дзьобиках гілочку калини або сидять біля коріння дерева, то це знак зародження нової сім'ї.

Ластівка – знак добрих новин, пов'язаних зі створенням сім'ї та зміцненням і розширенням господарства.